Corona – vår beredskap

För att bromsa upp spridningen av corona-viruset har hela landet, på uppmaning av statsrådet, gått inför flera olika preventiva åtgärder. För Kyrkslätts gymnasiums del innebär det här i korthet att all närundervisning är inställd, och skolarbetet sker på distans.

De här arrangemangen gäller för tidsintervallet 18.3 – 13.5. Vi informerar dig handefter som vi fått nya direktiv och rekommendationer.

På den här sidan har vi samlat material som vi hoppas ska vara dig till hjälp i denna exceptionella situation. Tveka inte att ta kontakt om det är något du undrar över, eller om du tycker att du behöver extra hjälp och stöd av vilket slag som helst.

Kolla gärna in Studi:s lättsamma men informativa kortfilm om corona-viruset.

Det allra senaste

Sidan uppdaterades senast 7.4.2020.

 • Mera tips för dina distansstudier!
 • Läs hälsningarna från Mikael Flemmich, chef för svensk dagvård och utbildning.
 • Läs hälsningarna från vårt studerandevårdsteam.
 • Skolornas distansarbete är förlängt till den 13 maj.

Misstänker du att du är smittad?

Stanna hemma om du t.ex. har akuta luftvägssymtom, som feber, hosta eller andningssvårigheter eller om du misstänker infektion orsakad av coronaviruset. På så sätt kan vi sakta ner spridningen av sjukdomen.

Via https://www.omaolo.fi/ kan du göra en bedömning av dina symtom.

Eftersom telefonrådgivningen vid hälsocentralerna stockar sig, har vi tillsammans med hälsocentralens ledning beslutat att hälsovårdaren i din egen skola svarar i första hand på frågor om coronasmitta och hur du ska göra om du misstänker coronavirussmitta. Vi ger också råd i fråga om egenvård och hänvisar till vård vid behov.

Vi konsulterar vid behov infektionsskötaren och -läkaren och hälsocentralläkaren.

Gör alltså så här, vardagar kl. 8-16

 • kontakta studerandehälsovårdaren, Nina Carlberg, tel 040- 126 91 45
 • om ingen svarar eller om det är upptaget, lämna ett meddelande. Ett meddelande i Wilma går också.

I brådskande ärenden och kvällar och veckoslut, kontakta hälsocentralen på tfn 09 2968 3401 eller Jourhjälpen på tfn 116 117 eller ring 112 om vårdbehovet är akut.

Från studerandevårdsteamet

Vårt studerandevårdsteam vill skicka dig följande hälsning:

Hej!
Vi lever i exceptionella tider för närvarande. Just nu avslutar vi period IV, och övergår till period V. Du har antagligen en hel del att tänka på.

Vi anställda inom studerandevården – Nina, Jenny och Clary – vill påminna dig om att du gärna får kontakta oss, om det finns något du önskar prata om. Vi finns som stöd för dig.

Tills vidare jobbar vi i skolorna och är tillgängliga i gymnasiet eller i Winellska skolan enligt överenskommelse. För närvarande kan Jenny och Clary eventuellt jobba 1-2 dagar per vecka på distans. Det lönar sig alltså att boka en tid ifall du önskar träffa oss. Vi kan även komma överens om kontakt på distans. Vi nås bäst via telefon, e-post och Wilma. Ta kontakt med låg tröskel, så kommer vi sedan överens om fortsättningen.

Våra normala mottagningstider är följande (ca kl. 8-16):

Nina i gymnasiets Kantvik-rum tisdag, onsdag och fredag. Tfn. 040-126 9145.

Jenny tar emot er gymnasister i Winellska skolan måndag, onsdag, torsdag och fredag. Tfn. 040-126 9743.

Clary har mottagning i gymnasiets Kantvik-rum måndagar och torsdagar. Tfn. 050- 414 0735. (Observera att Clarys telefonnummer var felaktigt i det ursprungliga meddelandet via Wilma 17.3.2020!)

Sköt om dig och lycka till med studierna!

Med vänliga hälsningar,
Nina, Jenny och Clary

Stay healthy!

–rektor Misha

Håll dig och andra frisk

Coronaviruset sprids i första hand som droppsmitta, när en insjuknad hostar eller nyser. I luften stannar viruset inte kvar. Det är möjligt att viruset också smittar genom fysisk kontakt.

Så här förhindrar du att smittan sprids:

 • Handhygien är det bästa sättet att förhindra spridning av luftvägsinfektioner
 • Håll händerna alltid rena. Tvätta händerna alltid med varmt vatten och flytande tvål då du kommer till hem och före måltider.
 • Om det inte är möjligt att tvätta händerna med vatten och flytande tvål, använd handdesinfektionsmedel.
 • Rör inte vid ditt ansikte kring munnen eller näsan, om du inte precis har tvättat dina händer.
 • Om du hostar eller nyser, gör det på rätt sätt i armvecket eller i en engångsnäsduk.

Undvik att träffa andra människor och att röra dig i folkmängder i onödan.

Hemma bra men i skolan bäst!

Att jobba på distans

Distansundervisning innebär just vad namnet antyder: Undervisning per distans. Det betyder att lektionerna hålls enligt schema, men studerande och lärare är på olika håll. Hur det här arrangeras beror en smula på lärare och lektion, men det mesta av materialet kommer att levereras digitalt inför varje lektion. Classroom och Wilma är de vanligaste verktygen.

Du ska alltså sitta framför din dator varje dag, punktligt, då dina lektioner inleds, för att ta del av din lärares arbetspass inför de kommande 75 minuterna.

Så här fixar du dina distansstudier

Distansstudier kräver rutiner och självdisciplin. Med de här tipsen får du din vardag att funka, men kom också ihåg att vara ute och njuta av vackra vårdagar. Gör varje dag någonting du tycker om att göra. Du kan lyssna på musik och slappna av när du inte pluggar. Håll kontakt med dina vänner!

1. Vakna i tid om morgnarna

Det finns ibland utrymme för flexibilitet med att stiga upp men det lönar sig inte att sova alltför länge. Att vakna klockan åtta på en vardag är inte för tidigt. När du stiger upp i tid får du en bra dygnsrytm och ditt skolarbete blir gjort i tid. Du kan gå ett varv runt kvarteret för att komma i gång – din kropp är van att röra på sig under skolvägen.

2. Gör konkreta planer för dagens och hela veckans arbeten

Planera hur, när och vad du ska plugga vilken dag. Skriv en to do -lista, när en punkt är utförd, sträcka över den. Då ser du konkret hur du ditt arbete framskrider.

Gör ett veckoschema i din kalender. Skriv tidtabeller för varje dag. Sätt inte för höga mål för dig själv. Att misslyckas kan få dig att tappa sugen. Gör en lagom och realistisk planering. Håll dig till schemat. Jobba med ett ämne i taget. Håll pauser och se till att du äter lunch och mellanmål så att du orkar.

Om det känns kaotiskt kan det faktiskt hjälpa att skriva listor.

3. Håll dig till skolans rytm

Kom ihåg att distansstudier inte är semester. Plugga enligt skolans läsordning och i samma takt. Du kommer att jobba mer på dator än vanligt. Kom ihåg att hålla pauser och kanske köra korta gympapass. Ring och prata med dina vänner och plugga tillsammans på samma sätt som ni gör i skolan.

4. Ta tid på din pluggtid

Tidsinställ tiden du studerar och fundera i hurudana sjok du mår bra av att plugga. För en del passar 75 minuter med 10 minuter rast. Någon annan är som effektivast under 20 minuter med 5 minuters paus emellan. Bestäm en lagom takt för dig själv och ta tid. Du behöver jobba aktivt med skoluppgifterna och ta ansvar för att de blir gjorda. Följ dagens schema och kom ihåg att njuta av pauserna. Du har förtjänat dem.

5. Stäng alla sociala medier och sätt din telefon åt sidan

När du studerar, koncentrera dig bara på det. Du får uppgifter, material och du blir också blir bedömd och får feedback över nätet. Också videoundervisning och livekontakt med lärarna kommer att vara möjlig.

Stäng telefonen och om inte det räcker så för den till ett annat rum. Sedan när du har rast eller paus får du vara på telefonen så mycket du vill. Kom överens om gemensamma pauser med dina kompisar när ni kan vara i kontakt med varandra.

6. Välj en plats som är bra att plugga vid

Om det bara är möjligt, reservera en skild plats för studier. Gör din arbetspunkt så trevlig och mysig du bara kan.

7. Ät ordentligt

Håll fast vid en regelbundna mattider. Ät ordentlig och god mat vid lunchtid. Håll också kaffepauser och kom ihåg att äta mellanmål. Att småäta kan pigga upp arbetet men ät ändå inte godis alla dagar.

8. Studera tillsammans

Man kan studera tillsammans också på distans! Det kan vara ett roligt alternativ till att plugga ensam. Med till exempel Google Meet-videokonferens kan man studera tillsammans med sina klasskamrater

9. Var aktiv

Lärarna är på jobb och ska stöda dig i din inlärning. Kom ihåg att be om hjälp och fråga om det är något du inte förstår eller om någonting är oklart. Hjälp finns att få!

10. Först jobb, sedan nöjen

För många av oss passar det att helt enkelt att först göra det man måste och ska göra och efter det hålla pauser och slappa. Man kan göra det om mängden arbete är begränsad. Kanske stiga upp tidigt på morgonen och göra undan alla uppgifter och sedan se på film resten av dagen eller läsa en bra bok eller prata med vänner. Men arbete kommer först.

Lycka till!

Tips på länkar

Studieteknik
Pausgymnastik

Vilken är vår arbetsmiljö?

Du ska förstås också ha möjlighet att kommunicera med läraren under lektionen. Det här kan ske som chat, eller som videokonferens, individuellt eller i grupp. Vi jobbar mest i Google-miljön, och använder Hangouts eller Meet för chattar och videosamtal. Båda verktygen används med ditt edu.kirkkonummi.fi-konto. Du ska alltså vara inloggad i vår Google-miljö, gärna på en dator via Edison, för att det ska fungera.

Kom ihåg:
 • Du ska vara inloggad med ditt edu.kirkkonummi.fi-användarnamn. Det blir lätt väldigt fel om du är inloggad med något annat Google-användarnamn.
 • Google-verktygen fungerar bäst om du använder webläsaren Chrome.

Om ditt Edison-lösen inte fungerar ska du genast kontakta din grupphandledare per Wilma och be om hjälp. Du har väldigt dåliga förutsättningar att delta i undervisningen om du inte kommer in i Classroom eller övrig Google-miljö. Om du har skolmaterial i skolan (böcker och sådant) kan du komma efter det. Tillsvidare är skolans kansli öppet. Avstäm gärna med kompisar, kanske ni kan hjälpas åt med det här.

Din utrustning

Du behöver fungerande utrustning för att kunna delta i undervisningen. Din dator ska alltså vara i skick. Dessutom ska du ha tillgång till mikrofon, hörlurar och kamera så att du kan vara med i videodiskussionerna.

Det är klokt att redan nu skaffa ett par ordentliga hörlurar. De behöver inte vara speciellt dyra. Köp inte trådlösa hörlurar om du vill använda dem i studentproven. Under följande länkar hittar du exempel på hyfsat förmånliga modeller.

Kom ihåg att du alltid kan använda din telefon för att delta i videochattarna, om det inte fungerar med din dator.

Om din dator inte fungerar kan du få låna en från skolan. Kontakta kansliet om du behöver en, dyk inte bara upp i skolan och förvänta dig en maskin.

Vad ska du göra?

Du kommer att förväntas redovisa för varje lektion på något sätt. Det kan vara inlämning av textmaterial eller övriga uppgifter, du ska kanske fotografera de övningsuppgifter du gjort och skicka in dem, eller på annat sätt sammanfatta din arbetsinsats under lektionen. Det här sker i slutet av varje lektion. Separata läxor och “hemarbeten” som utförs mellan lektionerna förekommer förstås också.

Om du inte deltar i distansundervisningen/lektionen antecknas du frånvarande i vanlig ordning. Det här är alltså inte självstudier som du kan utföra när du vill, utan ordinär undervisning med lite speciella arrangemang.

Om du insjuknar under distansveckan ska du i vanlig ordning be någon av dina vårdnadshavare sjukanmäla dig till kansliet.

Hjälp finns att få!

Chattar eller kristelefoner

Om det känns jobbigt ska du be om hjälp. Förutom alla stödpersoner i skolan kan du också vända dig till någon av följande tjänster.