Hurdan dator ska du ha?

Du behöver en bärbar dator under din gymnasietid. Du klarar dig bra med en alldeles enkel modell. Huvudsaken är att du kan röra dig obehindrat på nätet och utnyttja våra molntjänster.

Du ska gärna också kunna använda de viktigaste, allmänna verktygsprogrammen. Dessutom ska du kunna starta upp maskinen från en USB-sticka, så att du kan komma in i Abitti-miljön. Vi står naturligtvis gärna till tjänst om du behöver hjälp med att välja en dator, eller med inställningar och installationer.

Åtminstone följande saker är bra att komma ihåg då du köper en dator och övrig utrustning.

  • Datorn ska ha både trådlös nätkontakt och möjlighet att koppla upp sig på nätet med kabel.
  • Köp inte en alltför liten apparat – det är svårt att jobba med en dator som har en väldigt liten skärm.
  • Du behöver också ett par hörlurar. Du klarar dig säkert med enkla knapphörlurar under din gymnasietid. Då du skriver dina studentprov ska du däremot ha ett par goda, heltäckande lurar som kopplas till datorns USB-uttag.
  • Vi rekommenderar också att du köper en extern mus. Styrplattan som du styr musmarkören med är nämligen inte speciellt ergonomisk.
  • Varken hörlurarna eller musen får vara trådlösa.

Här kan du läsa vad Studentexamensnämnden tycker att du ska tänka på då du skaffar en bärbar dator.

Går du på årskurs I?

Du kommer förstås att använda din bärbara dator i samma utsträckning som alla andra gymnasister. I och med den förlängda läroplikten kommer du däremot att få en dator av skolan, och behöver inte skaffa en egen. Om du ändå väljer att använda en egen dator ska du förstås beakta de ovanstående kraven på den. Vi utgår också ifrån att du själv lyckas anpassa inställningarna så att den kan starta upp i Abitti-miljön.

För att få din dator måste du först skriva ut och underteckna följande blankett tillsammans med din vårdnadshavare. Då du lämnat in den undertecknade blanketten till din grupphandledare får du din bärbara dator.

Den här videon visar hur du ska ta i bruk din bärbara dator. Vi hjälper förstås gärna om du undrar över något!