Bedömning av studieavsnitt, moduler och läroämnen
Det finns alltid möjlighet att försöka höja vitsorden i de studieavsnitt du avlagt. Kom ändå ihåg att den starkaste studiestrategin är att jobba mot det vitsord du önskar dig medan studieavsnittet pågår. Du samlar snabbt på dig en orimlig mängd extra-arbete om du skjuter upp dina åligganden.
Bedömning
Då du avslutat ett studieavsnitt får du ett vitsord. Studieavsnitten bedöms med siffror eller med bokstäver. Tumregeln är att nationella studieavsnitt ges ett siffervitsord (eller markeras med ett O), och lokala studieavsnitt får ett bokstavsvitsord.
Ditt vitsord antecknas på alla moduler som bygger upp studieavsnittet. Om studieavsnittet endast består av moduler i ett och samma ämne bedöms
studieavsnittet som en helhet, och alla moduler får samma vitsord. Om studieavsnittet byggs upp av moduler från flera olika ämnen bedöms de olika modulerna separat, och kan alltså få olika vitsord.
Sifferbedömning
Vitsorden 5–10 är godkända vitsord. Om du fått vitsordet 4 i en modul är du underkänd. Det finns en övre gräns för hur många underkända studie-
poäng du får ha i ett ämne.
Bokstavsbedömning
- A betyder avlagd/godkänd modul.
- U betyder underkänd modul.
- O (=ofullständig) betyder att någon prestation saknas.
Vitsordet O
Om du fått vitsordet O har din lärare inte kunnat ge dig ett vitsord i modulen. Om du inte vet vad som saknas ska du genast kontakta din lärare för att få klarhet.
De prestationer som saknas ska du lämna in senast till periodens FF (förnyat förhör). Om du inte gör det kan följande hända:
- O:t blir ett godkänt men lägre vitsord i modulen
- O:t blir en 4 eller ett U (modulen är underkänd)
- O:t stryks helt och hållet. I dessa fall är du tvungen att gå om modulen. Det kan också hända att du inte får ett vitsord överhuvudtaget i en modul. Det kan hända om du vanskött dig riktigt grundligt.
Exempelvis kan du ha
- avbrutit modulen,
- samlat på dig så mycket frånvaro att det inte mera går att kompensera,
- lämnat så många uppgifter ogjorda att det inte mera går att komplettera.
I de här fallen har du inga andra alternativ än att gå om modulen.
Rätt att avlägga studieavsnitt
Stoffet i många moduler bygger på tidigare modulers innehåll. Det betyder att vi starkt rekommenderar att du studerar modulerna i ordningsföljd, även om det också kan vara möjligt att läsa dem i valfri ordning.
I vissa fall kan vi se oss tvungna att förvägra dig rätt att studera någon modul. Det kan ske om du uppenbart inte behärskar materialet modulen baserar sig på. Om du till exempel blivit underkänd i, eller inte överhuvudtaget läst, de moduler som krävs kan vi uppmana dig att först studera dem. De här situationerna innebär alltid en grundlig översikt och diskussion med din ämneslärare, studiehandledare och rektor.
Omtagning eller höjande av vitsord
Underkända vitsord
Om du blivit underkänd i en modul kan du försöka höja ditt vitsord på förnyat förhör. Du har också rätt att delta i förnyat förhör om du haft en god orsak till att inte kunna delta i provet.
Det finns alltså för det mesta möjlighet att försöka höja vitsorden i de studieavsnitt du avlagt. Kom ändå ihåg att den starkaste studiestrategin är att jobba mot det vitsord du önskar dig medan studieavsnittet pågår. Du samlar snabbt på dig en orimlig mängd extra-arbete om du skjuter upp dina åligganden.
Du får försöka höja ditt underkända vitsord två gånger. Det är i allmänhet inte en bra idé att skjuta på ditt höjningsförsök. Ju mindre tid det gått sedan du studerade modulen, desto bättre behärskar du materialet. Vi rekommenderar alltså varmt att du skriver ditt förhör genast efter perioden du studerade modulen i. Om du vill höja vitsordet vid ett annat tillfälle måste du alltid först diskutera med din ämneslärare.
Om du inte lyckats höja ditt vitsord med två försök måste du gå om modulen för att få en ny möjlighet till godkänt vitsord.
Godkända vitsord
Om du vill höja ett godkänt vitsord kan du gå om modulen. Du kan också försöka höja vitsordet genom att delta i höjningstentamen i juni.
Kontakta ämnesläraren före du anmäler dig till en höjningstentamen.
Slutförande av gymnasiestudier och avgångsbetyg
I ditt studieprogram ska finnas minst 150 studiepoäng. I de här 150 studiepoängen ska det ingå alla dina obligatoriska, och minst 20 nationella valfria studiepoäng.
Medeltalet av alla modulvitsord i ämnet utgör grunden för slutvitsordet i ämnet. Om det finns goda skäl kan slutvitsordet också justeras uppåt av ämneslärarna. För att få ett slutvitsord i ett ämne får du inte ha för många underkända prestationer i de nationella studier du avlagt. Den här tabellen sammanfattar kraven på godkända prestationer.
Antal avlagda nationella studiepoäng | Högsta tillåtna antal underkända prestationer |
---|---|
2–5 studiepoäng | 0 studiepoäng |
6–11 studiepoäng | 2 studiepoäng |
12–17 studiepoäng | 4 studiepoäng |
18 studiepoäng eller mer | 6 studiepoäng |
Om du inte är nöjd med ditt slutvitsord i ett ämne, kan du försöka höja det i ett fristående förhör. Förhöret ordnas på begäran efter studentproven, och du ska anmäla dig direkt till ämnesläraren.
Omvandlande av siffervitsord till bokstav
I vissa ämnen kan vi skriva ut vitsordet G på avgångsbetyget, istället för ditt slutvitsord (som förstås måste vara godkänt). Det här gäller
- ämnen som du avlagt endast två studiepoäng i,
- korta språk som du avlagt högst fyra studiepoäng i samt
- gymnastik, oberoende av hur många moduler du avlagt.
Om du inte önskar ett slutvitsord i dessa ämnen gör du en anmälan om detta till kansliet. Det finns en blankett för det här.