Själv- och distansstudier

Du har möjlighet att avlägga kurser eller moduler självständigt under din gymnasietid. Det här kan vara ett alternativ om du t.ex. tycker att du har goda förutsättningar att läsa in materialet på egen hand, eller om du har krockar i ditt schema som inte går att åtgärda. Det finns också kurser eller moduler som enbart erbjuds som självstudier.

Att tentera

Under läsåret infaller det tre så kallade tentterminer. De här terminerna sammanfaller med distansgymnasiet GNets terminer. Om du vill avlägga ett studieavsnitt eller en modul som självstudier måste det ske under en av dessa tre terminer. Du måste också planera in dina självstudier i god tid, och anmäla dig till dem före tentterminen inleds. Du får naturligtvis hjälp av din studiehandledare då du planerar ditt läsår.

Alla studieavsnitt eller moduler lämpar sig inte som självstudier. Du ska alltid diskutera med studiehandledaren och ämnesläraren före du börjar avlägga kurser självständigt. Om du går på årskurs tre får du endast avlägga självständiga studier under höstens och vinterns tenttermin.

Om du avlägger ett studieavsnitt eller en modul som självstudier ingår det flera olika uppgifter i ditt studiepaket. De här uppgifterna får du av din ämneslärare, i samband med att du kommer överens med hen om att tenta. Det är mycket viktigt att du gör alla uppgifter du fått, och att du håller tidsgränserna. Om så inte sker, kan det hända att dina prestationer inte godkänns, eller att du fråntas din tenträtt i kommande sammanhang.

Distansgymnasiet GNet

Kyrkslätts gymnasium är aktivt med i gymnasienätverket GNet. Det är det största finlandssvenska gymnasiesamarbetet i vilket tolv gymnasier erbjuder 1800 studerande en bricka som omfattar ett 30-tal studieavsnitt du kan studera virtuellt per distans samt gemensamma projekt.

Distansstudier innebär vanligen att du utför uppgifter när det passar dig själv bäst och lämnar in dem enligt lärarens direktiv. I studierna kan också andra element ingå, såsom närstudieträffar, chatsessioner, videokonferenser och så vidare.

GNet delar in läsåret i tre terminer. Detta betyder att distansstudierna avläggs i långsammare takt än vanliga studier. Tanken med den långsammare studietakten är att nätstudiernas slutdatum inte ska kollidera med den egna skolans provveckor samt att nätstudierna ska finnas tillgängliga under ett längre tidsperspektiv. Detta för att du ska kunna fördjupa dig ytterligare i det aktuella ämnet.

De studieavsnitt som erbjuds via GNet är till en stor del nationella studier som ofta lockar få deltagare i den egna skolan, eller skolvisa studier som berikar utbudet i olika ämnen. Dessutom finns ett digert utbud av fördjupade studieavsnitt och ”prepstudier” som hela tiden utökas.