Samarbete med andra skolor
Du har naturligtvis rätt att räkna till godo studier du avlagt vid andra skolor och läroanstalter. Här vill vi presentera några alternativ du kan utnyttja för att komplettera dina studier hos oss. Bekräfta först med din studiehandledare att studierna verkligen motsvarar gymnasiestudier och kan räknas in i ditt studieprogram.
Enstaka kurser eller moduler
Ifall du saknar en enstaka kurs eller har svårt med att pussla ihop ditt studieprogram kan du avlägga enstaka kurser vid andra gymnasier eller läroanstalter. Det här sker vanligen via GNet, eller vid Vasa svenska aftonläroverk eller Tölö gymnasiums vuxenlinje. Du ansvarar själv för att anmäla dig till kurserna, men får förstås hjälp och stöd av din studiehandledare. För att du ska kunna räkna de avlagda kurserna till godo måste vi få ett intyg/betyg över de avlagda kurserna.
Utbytesperiod i ett annat gymnasium
Du kan studera en period per läsår i en annan skola och räkna de avlagda modulerna till godo i ditt studieprogram.
En grundförutsättning för att du ska kunna avlägga studier som gäststuderande i ett annat gymnasium eller annan skola är att det finns utrymme i undervisningsgrupperna i de kurser du vill avlägga. Därutöver kan varje mottagande skola ha egna kriterier för mottagande av utbytesstuderande.
Villkoret för att utbytet ska ske är att du antingen i din egen skola eller i utbytesskolan avlägger de obligatoriska kurser som du planerat för läsåret. Dessutom bör det sammanlagda antalet avlagda studiepoäng för läsåret vara tillräckligt (ca 60) och motsvara läsårets uppgjorda studieplan. Kontrollera ditt studieprogram och överväg noga nyttan med utbytet om du löper risk att bli efter i dina studier. Det finns kanske andra mer lämpliga perioder för utbytet.
Det är viktigt att du börjar planera utbytet i god tid, senast 1½ period före den planerade utbytesperioden. När du bestämt dig vilken skola och period du vill åka på utbyte går du till väga på följande sätt:
- Leta reda på mottagarskolans kursbricka (kolla skolans hemsida eller kontakta mottagarskolans studiehandledare).
- Kolla om de kurser du skulle gå i ditt hemgymnasium erbjuds i mottagarskolan. Ifall de inte erbjuds, skriv ner en plan på hur du önskar ändra ditt schema så att du får in alla kurser du valt. Kontakta vid behov studiehandledaren för hjälp. Fyll i blanketten Planering för utbytesperiod .
- Boka in en träff med studiehandledaren för att gå igenom planen. Studiehandledaren kontaktar mottagarskolan och frågar ifall det finns plats på kurserna.
- Ge planen vidare till din grupphandledare som antingen godkänner eller inte godkänner den.
Universitets- och högskolekurser
Det finns många intressanta kurser vid öppna universitetet, som du kan räkna till godo i ditt gymnasieprogram. En del av de här ingår redan i vår läroplan, som t.ex. IT-kurserna i programmering och artificiell intelligens, eller företagarkurserna i internationell ekonomi och marknadsföring. Om du hittar andra universitetskurser som du vill avlägga kan de eventuellt också räknas till godo. Be din studiehandledare om hjälp!
Utbytestermin(er) utomlands
Studerande som vill studera utomlands kan välja mellan att ansöka om stipendium för utbytesprogram (se t.ex. Kulturfonden) eller genom att åka på egen bekostnad via diverse föreningar. Eftersom utbytesstudier i regel bekostas av studeranden själv lönar det sig att börja planera utbytesåret i samarbete med vårdnadshavarna i god tid (minst ett år före utbytet). Att studera utomlands ett år innebär i regel att gymnasietiden förlängs med ett år. Endast studerande som studerar utomlands enligt den finländska läroplanen kan utexamineras på tre år. Kom ihåg att lämna in en absentieanmälan till rektor. Det finns en blankett för det här på skolans hemsida.
En del av de studier du avlagt under utbytet kan eventuellt räknas till godo i ditt studieprogram. Det förutsätter åtminstone att du dokumenterar alla studier du avlagt, och sparar material såsom intyg, kursbeskrivningar (inklusive antal undervisningstimmar), prov, essäer och annat material som hjälper oss att avgöra huruvida studierna motsvarar finländska studieavsnitt. Tillgodoräknandet av studier sker i regel via ämnesläraren och studeranden ansvarar själv för att lämna in den fritt formulerade ansökan.